Ljusglimtar för båtbranschen

Djupdykningen för båtbranschens lönsamhet kan nu vara över. Efter konkurser och försäljningsras finns nu flera tecken på att vändningen här hemma kan vara nära. Bland annat har försäljningen skjutit fart i såväl Norge som i USA.

Branschorganisationen Sweboats vd, Mats Eriksson uppger att han är riktigt optimistisk i SvD

Han säger han till Dagens Industri att nu vänder det.

Förra året exporterades svenska båtar till ett värde av 471 miljoner kronor. Det är en minskning med 36 procent jämfört med året innan, enligt affärstidningen. Ser man tillbaka på hur det såg ut toppåret 2007 är minskningen drastisk, närmare 80 procent, eller drygt 1,5 miljarder kronor. article: 6011113 article title: Rektangel - Näringsliv section: ads_naringsliv group: articleBanner element: banner1

Mats Eriksson konstaterar att det kommer att dröja innan man kommer åter till de riktiga goda årens försäljningssiffror – eller som han uttrycker det: vansinnesårens försäljningssiffror. Han är inte ens övertygad om att dessa siffror kommer att kunna uppnås igen.

– Det var en allmän hysteri vad gäller all konsumtion – som var just vansinnig.

Ljusglimtarna nu för båtbranschen är exempelvis att försäljningen tagit fart i Norge och i USA.

– USA brukar ligga några år före och där stiger försäljningen med 5 till 7 procent, så det är ett positivt tecken, säger han och tillägger att ett annat positivt tecken är att begagnatmarknaden verkar ha slagit i botten.

Enligt Mats Eriksson tog försäljningen av begagnade båtar fart nu i våras.

– Priserna har fallit så mycket att köparna och säljarna nu möts. På sikt vet vi att det kommer att gagna nybåtsförsäljningen, kanske till nästa säsong.

Prestigemärken här hemma som Nimbus, Najad och Hallberg-Rassy har samtliga pressats hårt av nedgången i nyförsäljningen.

Vi på Yachtcharter / Boatcharter Sweden har inte drabbats så mycket. Att hyra båt istället för att köpa har varit ett allternativt. Sedan vår nystart 2007 har vi ökat våra bokningar varje år. Många förlänger säsongen gonom att hyra båt utomland. Framför allt i Grekland, Kroatien och Turkiet. Åker man tidigt i April upplever man våren. Vattnet är lite kallare men mat möts av grönskande öar. På hösten kan man segla fram till första november. Vattnet är varmt och inbjudande, men det är inte lika grönt.

På vår onlinesida hittar ni riktigt bra priser och vi har byggt upp ett stort utbud av båtar i alla storlekar. Väljer man Aten eller Split så hittar man riktigt billiga flygresor. Njut av en härlig båtcharter semester med familj eller vänner.

Vi på Yachtcharter satsar på ett nytt koncept för att köpa en båt som man finansierar med charter. Många andra aktörer lockar med att man skall köpa en båt i t.ex. Kroatien eller Grekland. Vårt koncept är att det är mycket roligare och tryggare att ha sin egen båt här i Sverige i stället för att pantsätta båten i ett annat land med allt vad det kan innebära. Vi har många utländska kunder som vill segla i Sverige, så många att vi kan lämna garanti på att båten blir uthyrd. Vill ni segla utomlands kan ni enkelt byta en chartervecka eller flera på er båt här hemma mot en eller flera veckor utomlands på någon av alla våra destinationer runt om i världen. Visst låter det som ett riktigt bra och omväxlande allternativ.

Beneteau och Lagoon är ett av världens största och populäraste båtmärken och det är därför vi satsar stort på ett samarbete med just dem. Lämna in din båt till försäljning hos Boatdealer. I väntan på att den blir såld, så hyr vi ut den.

Byter ni upp er till en Beneteau eller Lagoon som ni finansierar på Charter, så får ni en bra inkomst på er nya och gamla båt.

För våra företag och Norska kunder har vi ett riktigt bra koncept för att köpa båt i samarbete med Ernst & Young. Kontakta oss så berättar vi mer.

Featured Posts
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic